Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζητήσεις συγγνώμη εάν θέλεις να σε συγχωρέσουν

Written by radiokalloni. Posted in ΣΧΕΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου, 2023

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες ζητούν συγγνώμη πολύ πιο συχνά από τους άνδρες – ακόμα και όταν δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι, τουλάχιστον στον εργασιακό χώρο, έλεγαν συγγνώμη με λάθος τρόπο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το να ζητάς συγγνώμη με δυναμικό, τυπικά αντρικό τρόπο, θα είναι χρήσιμο στον χώρο εργασίας.

Σε μια σειρά τεσσάρων μελετών, οι ερευνητές ζήτησαν από 800 άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες να κρίνουν μια σειρά από διαφορετικές γραπτές συγγνώμες που συντάχθηκαν από πραγματικούς ανθρώπους. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν πόσο γνήσια πίστευαν ότι ήταν η συγγνώμη και αν θα τους έκανε περισσότερο ή λιγότερο διατεθειμένους να συνεργαστούν με τον άνθρωπο που την ζητούσε.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πιο δυναμική, «αρενωπή» γλώσσα είχαν υψηλότερη βαθμολογία. Καταγράφηκε το ίδιο μοτίβο: οι σθεναρές συγγνώμες από γυναίκες έλαβαν περισσότερα «μου αρέσει» και θετικά σχόλια από τους χρήστες του Twitter.

Η Sarah Doyle, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης και Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είπε: «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που προχωρούσαν σε απολογίες με ανδρικό στυλ ωφελήθηκαν επειδή θεωρήθηκε ότι ενίσχυαν την αντιληπτή ικανότητά τους».

Η έρευνα

Η πρώτη από τις πολλές μελέτες περιελάμβανε την εξέταση 87 απολογητικών tweets από διασημότητες όπως η Lizzo, ο Kevin Hart, ο Tyler Posey και η Kendra Wilkinson.

Η Δρ Doyle είπε ότι τα tweets που παραβίαζαν τα στερεότυπα των φύλων έλαβαν κατά μέσο όρο 17.000 περισσότερα likes στην πλατφόρμα και περισσότερα θετικά συναισθήματα από το κοινό.

Στη δεύτερη μελέτη, ζητήθηκε από 336 εργαζόμενους ενήλικες να φανταστούν ότι ο λογιστής τους είχε στείλει email ζητώντας συγγνώμη για ένα λάθος στους φόρους τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και τους δόθηκαν διαφορετικές συγγνώμες από τον λογιαστή. Έλαβαν είτε μία στερεοτυπικά αντρική ή γυναικεία συγγνώμη.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν κατά πόσο πιθανό ήταν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον λογιστή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μια γυναίκα λογιστή που ζήτησε μια τυπικά αντρική συγγνώμη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η κατάρριψη των στερεοτύπων φύλου φάνηκε να είναι εξίσου ωφέλιμη για τους άνδρες.  Οι άνδρες που ζητούσαν συγγνώμη σαν γυναίκες ήταν 8%  πιο αποτελεσματικοί.

«Οι άνδρες που ζητούσαν συγγνώμη με πιο στερεοτυπικά γυναικεία γλώσσα θεωρήθηκε ότι είχαν μεγαλύτερη διαπροσωπική ευαισθησία που ενίσχυε την αντιλαμβανόμενη καλοσύνη ή τη ζεστασιά τους», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η Δρ Doyle είπε: «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες τιμωρούνται επειδή προχώρησαν σε μια συγγνώμη με βάση τα στερεότυπα».

«Μάλλον, επωφελούνται από μια απολογία που πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα. Έτσι, οποιαδήποτε συγγνώμη είναι πιθανό να είναι καλύτερη από τη μη συγγνώμη».

Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα για να εξετάσει πώς μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία πέρα από τη συγγνώμη.

«Μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας αναφέρει ότι οι γυναίκες ζητούν συγγνώμη πάρα πολύ συχνά και οι άνδρες δεν ζητούν αρκετά συχνά συγγνώμη», είπε η Δρ Doyle .

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το αν οι άνθρωποι πρέπει να ζητούν συγγνώμη περισσότερο ή λιγότερο, αλλά πώς μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη διαφορετικά. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι αυτό που περιλαμβάνετε σε μια απολογία».

Πηγή: FOXreport.gr