Σαρδέλα λοιπόν. Ότι καλύτερο για ένα γεύμα με άρωμα Λέσβου. Γιατί οι σαρντίνες της Καλλονής ξακουστές παγκοσμίως κάνουν τη διαφορά αρκεί να ασπαζόμαστε την ιεροτελεστία του μαγειρέματος που απαιτεί κάθε εκδοχή. Και είναι πολλές τελικά οι επιλογές. Ωστόσο επειδή τα απλά πολλές φορές είναι και τα καλύτερα ανάβουμε τα κάρβουνα, στήνουμε την σχάρα μας και αφήνουμε τη γειτονιά να χορτάσει μυρωδιές….Γιατί η σαρδέλα η ζουμερή με τους χυμούς της και την αγκαλιά του λαδολέμονου κάνουν ένα από τα πιο λαχταριστά ψητά πιάτα που κάθε καλοκαίρι κλέβουν την παράσταση κατέχοντας πείοπτη θέση στα κιτάπια της λεσβιακής γαστρονομίας….
ΥΛΙΚΑ:
1,5 κιλό σαρδέλες
αλάτι
2 λεμόνια
λεσβιακό ελαιόλαδο
λίγο νεράκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφού καθαρίσουμε κα ξεπλύνουμε τις σαρδέλες τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τια αλατίζουμε αφήνοντας τες παράλληλα να στραγγίξουν. Ετοιμάζουμε τη θράκα μας με ξυλοκάρβουνα ή σκέτα κάρβουνα. Βάζουμε τη σχάρα να ζεσταθεί επάνω από τη φωτιά. Αραδιάζουμε στη σχάρα τις σαρδέλες μας αφού τις έχουμε λαδώσει για να μην κολλήσουν και τις αφήνουμε να ψηθούν. Μόλις είναι έτοιμες από τη μία πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη. Μέχρι να γίνουν ετοιμάζουμε το λαδολέμονο. Χτυπάμε με ένα πηρούνι σε ένα μπωλ λίγο λάδι με λεμόνι και νεράκι. Αφού δέσουν τα υλικά περιχύνουμε τις σαρδέλες μας όταν είναι ζεστές….Καλή μας όρεξη!!!
http://www.lesvoskitchen.gr/