Λέσβος:“Στο αμήν” οι νεφροπαθείς για αγγειοχειρουργό

Written by radiokalloni. Posted in ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου, 2024

Όταν το 2018 το νοσοκομείο Μυτιλήνης καλυπτόταν για μια ολόκληρη εβδομάδα κάθε 2 μήνες από  τον αγγειοχειρουργό του νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Άγγελο Μεγαλόπουλο, που λειτουργούσε τακτικό ιατρείο και χειρουργεία, στο δυναμικό του Βοστάνειου εντασσόταν και ο στρατιωτικός αγγειοχειρουργός, Γιώργος Μαντάς. Ήταν η ίδια περίοδος που ο κ. Μεγαλόπουλος είχε καταθέσει πρόταση για κάλυψη των αγγειοχειρουργικών περιστατικών της Λέσβου 365 μέρες το χρόνο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπανικολάου, είτε μέσω συνεργασίας γιατρών του που θα ταξίδευαν στη Μυτιλήνη ή για τα πιο σοβαρά περιστατικά με την παραπομπή τους σε αυτό το νοσοκομείο.

Ο κ. Μεγαλόπουλος είχε ξεκινήσει συνεργασία με νοσοκομείο της Λήμνου και με τη μεσολάβηση του εκλεγμένου δυο φορές διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Βοστάνειο, Χρήστου Θεοδώρου, προχώρησε, τέλος 2015, σε συνεργασία και με το νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από το 2018 πέρασαν 6 χρόνια και ενώ θα περίμενε κανείς η εξυπηρέτηση των ασθενών από αγγειοχειρουργό να είχε βελτιωθεί στο Βοστάνειο και να είχε ενταχθεί ένας μόνιμος ή έστω επικουρικός αγγειοχειρουργός στο δυναμικό του, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν. Τελικά φτάσαμε στο σημείο ο κ. Μαντάς, που είναι στρατιωτικός ιατρός και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, αλλά έχει δικό του ιατρείο και στη Μυτιλήνη και ταξιδεύοντας στο νησί μας είχε αναλάβει να εξυπηρετεί δωρεάν τους νεφροπαθείς του νοσοκομείου Μυτιλήνης, εδώ και περίπου 2 μήνες να μην έχει αυτό το δικαίωμα.

Ο κ. Μαντάς για μια φορά το μήνα εξυπηρετούσε προγραμματισμένα τέτοια περιστατικά στο νοσοκομείο κάνοντας τις επεμβάσεις αγγειακής προσπέλασης (με εμφύτευση φίστουλας) για την αιμοκάθαρση, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή τους και να μπορέσουν να μπουν στην αιμοκάθαρση με ασφάλεια, ενώ ήταν ο ίδιος που τοποθετούσε στο στέρνο καθετήρες σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι φλέβες τους στα χέρια.

Χωρίς το γιατρό 

Εδώ και περίπου δύο μήνες το νοσοκομείο Μυτιλήνης βρίσκεται χωρίς κάλυψη αγγειοχειρουργού, με συνέπεια οι νέοι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, που μπαίνουν τώρα στην αιμοκάθαρση, να αγωνιούν. Ο κ. Μαντάς διέκοψε τη συνεργασία του με το νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί έληξαν οι κωδικοί του, δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα να χειρουργήσει στο Βοστάνειο, κάτι που επαναλαμβάνουμε έκανε δωρεάν-κοινωνική προσφορά ως γιατρός χωρίς να πληρώνει το νοσοκομείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για το αντίστοιχο διάστημα οι νεφροπαθείς να μένουν ακάλυπτοι και να καλύπτονται προσωρινά με καθετήρες, τους οποίους μπορούν να τοποθετήσουν οι γενικοί χειρουργοί, αλλά μόνο στο μηρό. 

Με τα μάτια των ασθενών

Όπως μας ανέφερε ο γιος μιας ηλικιωμένης γυναίκας που μπήκε πρόσφατα στην αιμοκάθαρση «ιδιαίτερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλά οι φλέβες τοποθετούνται καθετήρες και όχι οι φίστουλες που εμφυτεύονται στο χέρι στους νεότερους ηλικιακά νεφροπαθείς. Οι γενικοί χειρουργοί μπορούν και τοποθετούν αυτούς τους καθετήρες στο μηρό κοντά στα γεννητικά όργανα και αυτό γίνεται προσωρινά γιατί το σημείο είναι επίφοβο για επιμολύνσεις. Γι’ αυτό συνήθως οι καθετήρες τοποθετούνται στο στήθος για να έχουν οι ασθενείς μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο οι γενικοί χειρουργοί δεν μπορούν να κάνουν αυτή την επέμβαση, χρειάζεται αγγειοχειρουργός για τον οποίο από το νοσοκομείο μας λένε ότι δεν ξέρουν πότε θα επανέλθει. Πηγαινοερχόμαστε στο γραφείο της διοίκησης και εκλιπαρούμε, απάντηση όμως δεν παίρνουμε. Εγώ θα πρέπει ή να αφήσω τον καθετήρα στο συγκεκριμένο σημείο στη μητέρα μου με ρίσκο να πάθει κάποια μόλυνση ή να τη μετακινήσω στην Αθήνα. Είναι όμως μεγάλη γυναίκα με ευαίσθητη υγεία και 90% αναπηρία. Πώς θα το κάνω αυτό το ταξίδι;», διερωτήθηκε ο γιος της ασθενούς δείχνοντάς μας το σώμα της μητέρας του γεμάτο μελανιές από την αιμοκάθαρση λόγω της ευαίσθητης υγείας της.

 

Η κατάσταση της ανάπηρης ηλικιωμένης γυναίκας για την οποία αγωνιά ο γιος της, δείχνοντάς μας τις μελανιές στο σώμα της

Αποφάσισαν… χθες 

Κάτω από το βάρος της πίεσης αυτών των ασθενών, χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έλαβε απόφαση “νομιμοποίησης” του κ. Μαντά να μπορεί να εξυπηρετεί τους ασθενείς στο Βοστάνειο, καθορίζοντας τυπικά ένα απειροελάχιστο τυπικό τίμημα της τάξης των 100 ευρώ για να μπορεί ο γιατρός να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου αφιλοκερδώς. Εντύπωση προκαλεί εν έτει 2024 και όταν το 2018 στο Βοστάνειο μιλούσαν για εξυπηρέτηση όλο το χρόνο και με μετακινήσεις γιατρών από τη Θεσσαλονίκη για λειτουργία ιατρείων και χειρουργείων για μια εβδομάδα κάθε μήνα, τι είναι αυτό που εμπόδισε την προηγούμενη διοίκηση του Βοστάνειου να λάβει τις προβλεπόμενες αποφάσεις εγκαίρως πριν μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς, έστω και με αυτή την υποτυπώδη δωρεάν κάλυψη.

 

Γιατί άραγε το νοσοκομείο με τόσες και τόσες συμβάσεις δεν έχει φροντίσει να συνάψει μία σύμβαση και με γιατρό αυτής της ειδικότητας, ώστε να τον έχει σε τακτικότερη βάση στο δυναμικό του με υποχρεώσεις και από την πλευρά του γιατρού ως προς την εξυπηρέτηση του νοσοκομείου κι όταν αυτό γίνεται δωρεάν κανένας γιατρός δεν δεσμεύεται;

Το θέμα της έλλειψης του αγγειοχειρουργού είχε απασχολήσει το τελευταίο διάστημα και το Σύλλογο νεφροπαθών Λέσβου, καθώς αυτή η ιατρική ειδικότητα είναι αναγκαία και για τους νεότερους ηλικιακά νεφροπαθείς που μπορεί να έχουν κάποιες επιπλοκές. Μάλιστα την προσεχή Κυριακή έχει προγραμματιστεί συνάντηση των μελών ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό το θέμα, καθώς τον τελευταίο μήνα υπήρχαν τουλάχιστον 4 περιπτώσεις ασθενών που χρειάστηκαν αγγειοχειρουργό χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Και παραμένει και άγνωστο πότε θα εξυπηρετηθούν, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το επόμενο ταξίδι που θα κάνει ο κ. Μαντάς στη Μυτιλήνη, αφού όταν ένας ιδιώτης γιατρός εξυπηρετεί ένα νοσοκομείο χωρίς να αμείβεται είναι λογικό ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις.

Τα παραπάνω δείχνουν την άλλη πλευρά του νοσοκομείου από τις ελλείψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, καθώς από το 2018 που οι συνεργαζόμενοι αγγειοχειρουργοί ήταν δυο και το νοσοκομείο έκανε «όνειρα» για περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών, το τελευταίο δίμηνο περίπου το Βοστάνειο ξέμεινε και από αγγειοχειρουργό. Και δεν είναι μόνο η ειδικότητα του αγγειοχειρουργού που χρειάζεται σε μόνιμη βάση το νοσοκομείο, αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες που υπήρχαν στο παρελθόν και χάθηκαν στην πορεία, όπως του θωρακοχειρουργού, μέσω της οποίας υπήρχε η δυνατότητα βρογχοσκοπήσεων (ενδοσκόπηση των πνευμόνων) στη Μυτιλήνη μέχρι το 2020. Από τότε έως τώρα δεν καλύπτεται η συγκεκριμένη ειδικότητα και έτσι οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στην Αθήνα.

nealesvou.gr

byΣτρατής Σαμιώτης